’t Dorp en CAW gaan samen opvangtehuis in Heuvelstraat Boechout vergroenen

BOECHOUT – De meeste mensen in Boechout kennen het wel, het appartementsgebouw aan het eind van de Heuvelstraat met kleurige vlekken tegen de gevel maar weten niet precies wat het is.

Bieke Maes (links op de foto), teamverantwoordelijke van Ohana. ‘Dat klopt. Ohana is een centrum dat deel uitmaakt van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) Antwerpen. Wij zijn een vzw die moeders met kinderen opvangt die op de één of andere manier in een noodsituatie zijn beland. Dat kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld familiaal geweld of armoede. Vandaar dat ze ons vroeger wel eens het ‘vluchthuis’ noemden.’ In Ohana kunnen elf gezinnen worden opgevangen in bescheiden kamers met een aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals badkamer, keuken en living. Ze worden er ook actief begeleid.

Sven Speybrouck (rechts op de foto): ‘Ik woon om de hoek en passeer er elke dag. Telkens valt het mij op dat er kinderen zitten te spelen, maar dat die niet veel meer kunnen doen dan op een muurtje zitten of op de trap. Het gebouw is omgeven door een zee van kiezel en beton. Dus dacht ik: als we nu eens met ’t Dorp, de burgerbeweging waarin ik actief ben, voorstellen om daar samen iets aan te doen. Als we nu eens die hele parking ontharden en al die kiezel vervangen door bomen en planten en een speeltuig hier en daar. Als de lockdown ons één ding heeft geleerd dan is het wel dat voldoende open ruimte en omringd zijn door groen van levensbelang is voor alle kinderen.’

Maes: ‘De omgeving van ons gebouw aanpakken was iets waar we al jaren van droomden. Maar het kwam er maar niet van. Geen tijd en geen middelen. En dan stapt er plots iemand op je af die zegt: wat denk je, zullen we het samen doen? Dat is echt heel fijn.’

Koen Kinsbergen van de vzw Protestants Sociaal Centrum PSC, die eigenaar is van het gebouw. ‘Wij ondersteunen het project. Dit is echt een win-win. Het zal een hele vooruitgang betekenen op het vlak van ontharding, waterbuffering, temperatuurregulatie, biodiversiteit, luchtkwaliteit en CO2-opslag. Maar vooral de therapeutische werking van een groene leefomgeving valt niet te onderschatten. Dit is ook goed voor het gevoel van eigenwaarde en de maatschappelijke betrokkenheid van de bewoners. Voor mensen uit kwetsbare groepen is dat niet vanzelfsprekend. Het is uiteraard de bedoeling dat die impact duurzaam is. Over twintig jaar gaan hier nog moeders van de rust willen genieten, kinderen in het groen spelen en op de paadjes leren fietsen.’

Speybrouck: ‘“Mijn schoonbroer heeft een prachtig voorontwerp gemaakt. Hij zit in zijn derde jaar tuin- en landschapsarchitectuur. We hebben met een architect en een tuinaannemer een heel financieel plan opgesteld, maar het is vooral ook de bedoeling om de mensen die in het gebouw wonen actief bij het ontwerp te betrekken. Als er iets is wat we met ’t Dorp belangrijk vinden dan is het dat wel: actieve participatie, mensen de kans geven om zelf mee te beslissen over hun eigen leefomgeving, ook al verblijven ze er maar tijdelijk.’

Ook de buurtbewoners kunnen meedoen. ‘Dat is nu al het geval. In de volledig verharde voortuin staat een plantenbak die jarenlang braak lag tot één van de buren spontaan het initiatief nam om daar een klein bloemen- en groententuintje in aan te leggen. Aanplanten gebeurde samen met de moeders en kinderen die er wonen, voor het onderhoud staan een aantal buurtbewoners garant. Dat is een groot succes. Die buurtmoestuin moet zeker ook een plek krijgen in het nieuwe project. Wie zin heeft om mee te doen, mag altijd mailen naar info@tdorpboechoutvremde.be.’ (EM /Foto ’t Dorp)