Plein vernoemd naar Panamarenko, stad start project schoolmaaltijden

ANTWERPEN – Op 14 december 2019 overleed kunstenaar Henri Van Herwegen, beter bekend als Panamarenko. Als eerbetoon besloot de stad een plein naar hem te vernoemen. Een ander plein, niet ver van zijn ouderlijk huis, wordt vernoemd naar zijn moeder.

Naar aanleiding van zijn overlijden ontving stad Antwerpen twee aanvragen om, als eerbetoon, een plein naar Panamarenko te vernoemen. In samenspraak met zijn weduwe koos de stad een plein op Nieuw Zuid, met onderschrift: ‘Panamarenko (1940-2019), Antwerps uitvinder en kunstenaar’. Het plein bevindt zich aan de Jos Smolderenstraat, de Michel De Braeystraat en het André Delvauxpad. Een tweede plein, gelegen aan Panamarenko’s ouderlijke huis tussen de Dambruggestraat, Oudesteenweg en Trapstraat, wordt vernoemd naar zijn moeder, Hortensia Sillis, met als onderschrift: ‘Hortense Francisca Sillis (1906-2002), moeder van Antwerps kunstenaar en uitvinder Panamarenko.’

Schepen Claude Marinower (Open Vld), bevoegd voor openbaar domein: ‘We zijn als stad erg fier dat we een kunstenaar van die orde in ons midden hebben gehad. Het spreekt dan ook voor zich dat we hem willen eren. Het waren de buurtbewoners die de aanvraag deden om nét dit plein in Antwerpen-Noord te linken aan Panamarenko.’

De stad start dit schooljaar met proefprojecten voor schoolmaaltijden in negen – voorlopig niet nader vernoemde — Antwerpse basisscholen. Die maaltijden kaderen binnen een bredere voedselstrategie, waarbij de stad inzet op een duurzame manier van omgaan met voedsel.

Schepen van onderwijs Jinnih Beels (s.pa): ‘Met het project willen wij scholen de mogelijkheid geven om hun leerlingen een voedzame maaltijd aan te bieden. Zo zet de stad in op het welzijn van alle kinderen, met niet alleen gezondheidswinsten op korte en lange termijn voor ogen, maar ook betere leerprestaties. Voor de volledige uitrol van de schoolmaaltijden voorziet het stadsbestuur de komende vier jaar 40 miljoen euro. We willen met de stad inzetten op een duurzame manier van omgaan met voedsel: dat gaat van waar we onze voeding halen tot wat we doen met voedseloverschotten. Daarin zijn scholen één actor, maar we moeten bijvoorbeeld ook kijken naar hoe we onze eigen catering binnen de stad organiseren.’

Na de proefprojecten zal, dankzij de financiering van de stad, iedere school kunnen intekenen op het aanbod. Beels: ‘Een voedzame maaltijd zorgt er niet alleen voor dat kinderen zich beter voelen, maar ook dat ze energieker en geconcentreerder zijn. Daardoor zullen ze ook beter kunnen volgen in de klas, verhogen hun leerprestaties en kunnen ze ten volle uitblinken in hun talenten.’

‘Het project is niet alleen interessant voor gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, maar zeker ook voor tweeverdieners. In de rush van een drukke werkweek is het tenslotte niet altijd even evident om elke dag een evenwichtige maaltijd te voorzien die je kind nodig heeft.’

Voor de proefprojecten ontvangt elke school een subsidie per kind, waarmee een pakket voedzame maaltijden wordt samengesteld met een partner naar keuze.

‘Het is dus een aanbod op maat: de scholen vertrekken vanuit de noden die zij aanvoelen bij hun leerlingen en vanuit hun eigen mogelijkheden. In bepaalde scholen gaat het om tussendoortjes, in andere scholen een ontbijt of ’s middags een soepmaaltijd.’ Vanaf volgend schooljaar (2021 – 2022) is er een verdere uitbreiding van het project en worden andere Antwerpse basisscholen uitgenodigd om in te tekenen. (EM / Foto Pinterest)