Energieverbruik van Provinciehuis daalt met liefst 74 procent tegenover 2010

ANTWERPEN – In 2010 verbruikte het toenmalige provinciehuis zo’n 6 800 MegaWattuur energie. Voor het nieuwe provinciehuis koos het Antwerpse provinciebestuur resoluut voor een energiezuinige aanpak. Het resultaat is spectaculair. In het nieuwe gebouw is het energieverbruik maar liefst 74 procent lager. Het provinciehuis kreeg daardoor het passiefhuiscertificaat en een energiecertificaat als BEN-gebouw.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), bevoegd voor patrimonium: ‘Bovendien zijn we in de running om een BREEAM excellent rating te behalen. Het provinciehuis is de meest aangename plek om te vertoeven, en dit het hele jaar door. Dat alles hebben we te danken aan het kathedraaleffect. Ook daar zoek je de warmte op in de winter en de koelte in de zomer.  Al van voor dit gebouw werd opgetrokken hadden wij het in verschillende speeches over het positief effect van de klimaatbeheersing. De resultaten zijn uiteindelijk nog beter dan verwacht.’

‘Tien jaar geleden was dit gebouw een energievreter met een verbruik van 6 832,6 MegaWatuur. Nu is het een van de grootste passiefkantoorgebouwen in de Benelux. We hebben het verbruik kunnen reduceren naar 1 364 MegaWatuur, een daling met liefst 80 procent. De energiefactuur kostte ons indertijd 624 500 euro, nu 164 040 euro, omdat we enkel elektriciteit moeten betalen. Tien jaar geleden was stookolie de belangrijkste energiebron waardoor de pompen continu draaiden. 2020 is atypisch omdat 90 procent van onze werknemers omwille van corona thuis aan het telewerken was, maar ook in een normaal jaar zoals 2019 haalden we 74 procent minder energieverbruik. In 2010 stootte het vroegere provinciehuis 1 477 ton CO2 uit, in 2019 was dat in de nieuwbouw gereduceerd tot 162 ton. Dat is een vermindering met maar liefst 89 procent.’

De firma Boydens Engineering uit Dilbeek begeleidt het energieverbruik in het provinciehuis. Jolien De Clerck, Building Performance Consultant: ‘Belangrijke verklaring voor het lagere energieverbruik is in de eerste plaats de keuze om compact te bouwen. We hebben ons hiervoor laten inspireren door de specifieke ligging van het gebouw . Onze ambitie was vooral een gebouw op te trekken dat klaar is voor de toekomst.  Landschapsbureaus en flexibele werkplekken deden het bouwvolume en dus ook de energievraag dalen. Daarnaast is het gebouw luchtdicht, performant geïsoleerd en koudebrugvrij. Het beschikt over een doorgedreven ventilatiestrategie met CO2-sturing en warmterecuperatie, daglichtsturing en afwezigheidsdetectie. Het ontwerp houdt dus rekening met maximaal daglicht, het aantal aanwezigen en een minimale glasoppervlakte om warmteverliezen te beperken. Het nieuwe provinciehuis maakt bovendien enkel nog gebruik van hernieuwbare energie, zoals geothermie, zonnepanelen en betonkernactivering.’

Thomas Bockelandt, Branch Manager Consulting: ‘Ook als we het verbruik vergelijken met andere gebouwen – al is dat niet zo eenvoudig – scoren we uitstekend. Door de keuze voor betonkernactivering wisten we dat we goed zaten. Een ander, soortgelijk, gebouw, in Brussel haalt ongeveer dezelfde waarden.’ Caluwé: ‘We hebben de ambitie om beter te doen waardoor we het comfort van onze medewerkers nog verhogen. Normaal werken hier 650 mensen, nu – omwille van corona – een 50-tal. Wij wilden met dit gebouw een voorbeeld zijn voor de rest van de provincie. Daar zijn we alvast in geslaagd.’

Edwin MARIËN