Bewoners maakten kennis met ontwerp van publieke ruimte in Slachthuiswijk

ANTWERPEN – Het participatietraject voor het ontwerp van de publieke ruimte in de Slachthuiswijk is volop bezig. Zaterdag namen de ontwerpers buurtbewoners mee op een wandeling door de wijk. Ze vertelden daarbij meer over de plannen, luisterden naar feedback van de buurt en beantwoordden vragen. Woensdag en donderdag vinden aparte focusgesprekken plaats over horeca, over jongeren en over het thema ‘ontmoeten in een nieuwe buurt’. Eind 2020 wordt een infomoment georganiseerd waarop het ontwerpteam vertelt hoe het met de wensen van de wijk aan de slag is gegaan en men het eerste ontwerp zal presenteren.

De stad heeft de ambitie om het stadsdeel Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok in de Damwijk, in het noorden van het district Antwerpen, te her-ontwikkelen. Het doel is een gemengd kwalitatief en ontsluitbaar project met hoofdbestemming wonen, verweven met diensten, recreatie en bedrijvigheid. Om dat te bereiken, heeft de stad samen met de private eigenaars van de Slachthuissite een masterplan opgemaakt voor het achttien hectare grote projectgebied. Het project is gestart in 2012 en zal zijn afgerond tegen 2040.

Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA): ‘Wij zitten nu in de ontwerpfase voor het publieke domein in de Slachthuiswijk. Wij betrekken de buurt en gaan luisteren wat er leeft. Bedoeling is om 72 000 meter publieke ruimte aan te leggen. We hebben al opgevangen dat de bewoners vooral wensen dat er veel groen komt. De Slachthuiswijk is een typisch oude volksbuurt. Door het vertrekken van de slachthuizen dreigt er een verloedering op te treden en daarom willen we hier een knappe, nieuwe parel maken voor Antwerpen Noord met heel wat gemengde ontwikkeling, recreatie, onderwijs, wonen, sport, spel,…’

Waar nu nog een parkeer­zone is voor de vele vleesrestaurants in de wijk, komt op termijn het Lobroekplein. Dat plein zal worden omringd bomen en krijgt verschillende functies waaronder een evenementenzone. Het wordt het hart van de wijk. De parkeerzone zal er verdwijnen.

De Ridder: ‘We gaan voortdurend in overleg met alle bewoners, zowel de jeugd als de 65+-ers of de mensen van de horeca. Een vragenlijst werd al ingevuld door 737 buurtbewoners. Op die manier hopen we feedback te krijgen waar de ontwerpteams dan verder mee aan de slag kunnen gaan. Er zijn al aparte workshops geweest voor de allerkleinsten. De bedoeling is om eind dit jaar de conceptfase af te ronden. Nadien kan het naar een voorontwerp en een definitief ontwerp gaan. In het totaal trekken we deze legislatuur dertien miljoen euro uit voor de aanleg. Als alles goed gaat kunnen we met de aanleg starten midden 2022. We zijn ook met bezig met de werken aan de parken rond de Grote Ring en rond Spoor Oost en Park Spoor Noord.’

Binnen het stadsproject Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok wordt een masterplan publieke ruimte voor de Slachthuiswijk opgemaakt. Een bevraging en diverse activiteiten maken deel uit van het participatietraject rond het ontwerp voor de publieke ruimte. Groene publieke ruimte, ruimte om te spelen en te sporten, een levendige wijk, een wijk in beweging en klimaat zijn aandachtspunten die de stad daarbij naar voren schuift.

De bewoners hebben veel vragen bij de toenemende parkeerdruk, vooral wanneer er evenementen zijn in het Sportpaleis. Ze hopen ook dat er een verbinding komt met Park Spoor Noord dat nu maar via één tunneltje te bereiken is. Er zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd om te bekijken of er doorsteekmogelijkheden zijn van de Damwijk naar het Park. (EM / Afbeelding AG Vespa)